DNA - DIETA
Dna je onemocnění, které se vyznačuje vysokým množstvím kyseliny močové v organismu. Kyselina močová se v organismu vyskytuje zcela běžně. Je rozpouštěna trávicím enzymem urikázou. Jestliže ale mají lidé tohoto enzymu nedostatek, kyselina v těle zůstává a usazuje se v podobě jehličkových krystalů. Ty pak způsobují bolestivý akutní zánět kloubů, který se může několikrát opakovat, mnohdy přejde do chronického stadia. Ale náchylné mohou být i jiné další klouby jako jsou
klouby a zápěstí rukou, kotníky a kolena. Postižené klouby
velmi silně bolí, jsou zarudlé, oteklé a velice citlivé.
Nemocný člověk může mít vlivem akutního zánětu i zvýšenou
teplotu. U některých nemocných dnoudochází k onemocnění
ledvin. Dna
patří ke kloubním onemocněním, která jdou nejsnáze ovlivnit
držením správné diety, ta však musí být přísně dodržován. Dieta
na dnu spočívá v konzumaci potravin s nízkým obsahem purinů -
látek, ze kterých vzniká kyselina močová. Mezi tyto potraviny
patří především maso, ryby, vnitřnosti, kapusta, hrách a
špenát. Nedostatek živočišných bílkovin můžete nahradit
mlékem, mléčnými výrobky a vejci. Velice důležité je omezit
příjem alkoholu, nepřejídat se a pít dostatečné množství
tekutin. Hladinu
kyseliny močové v krvi, lze snížit zhubnutím. V žádném
případě, ale nejde o držení drastických diet. Nedostatek
některých látek a hladovění, může naopak mít vliv na zvýšení
hladiny kyseliny močové v krvi. Pohybová
aktivita má pozitivní vliv na cirkulaci krve v organismu,
proto pravidelně sportujte. Doporučuje
se vypít velké množství tekutin denně (nejméně 2 litry).
Velice vhodné jsou alkalické minerálky např. tzv. Pí -
voda, která je běžně dostupná na našem trhu a má mnoho
pozitivních vlastností. Tuky
- rostlinné tuky a oleje, které neprošly varem (oleje po
vystavení vysokým teplotám žluknou, žluklé tuky rychle ničí
vitamin E, a to má za následek zvýšenou tvorbu kyseliny močové) Ovoce
- datle, čerstvá dužina z kokosu, avokádo, hrozinky,
banán, hruška, jahody, třešně, pomeranče, grep, kiwi Mléčné
výrobky - zakysané mléčné výrobky, jogurty, tvarohové
sýry, kysaná smetana Zelenina
- kukuřice, zelí nebo kapusta(vařené), celer, mrkev,
cibule. hnědá rýže Příkrmy
- hnědá rýže, sladké brambory Pečivo
- tmavé i bílé pečivo Koření
- petržel, kmín, majoránka, pažitka, kopr, čerstvé
mandle Nápoje
- čerstvé neslazené ovocné džusy (vyvarujte se
brusinkového džusu), minerální voda (ne voda z vodovodu) Tuky
- živočišné tuky a bílkoviny, slanina, tučné a
smažené pokrmy Maso
- červené maso, jehněčí maso, kuřecí maso, telecí
maso, vnitřnosti (mozeček, játra,ledvinky), uzené maso, bifteky,
nakládané maso, konzervy, zvěřina Uzeniny
- salámy všeho druhu, paštika, šunka Mléčné
výrobky - zrající a plísňové sýry, tučné sýry Vejce
- majonéza, vejce na slanině, častá konzumace je
nevhodná Ovoce
a zelenina - špenát, červená řepa, rebarbora, fíky,
kapusta, křen, česnek Koření
- masox, polévkové koření, sójová omáčka, chilli,
pepř, hořčice a jiné ostré koření Pečivo
- celozrnné výrobky a obilniny Ryby
- mořské ryby, rybí konzervy, šproty, olejovky, očka Příkrmy
- čočka, hrách, hranolky Moučníky
- čokoláda, marcipán Nápoje
- kakao, silný čaj, alkohol, zrnková káva Dna
a potraviny povolené v omezeném množství Tuky
- máslo a máslové krémy Maso
- libové hovězí maso Uzeniny
- vařená šunka Mléčné
výrobky - smažený sýr Vejce
- vařená vejce Ovoce
a zelenina - květák, houby, fazole Pečivo
- výrobky z bílé mouky Ryby
- sladkovodní ryby, tuňák Příkrmy
- rýže, tvarohové a bramborové knedlíky Moučníky
- tučnější dorty a zmrzliny Nápoje
- káva, slabý čaj, minerálky s vyšším obsahem
minerálů Hodnoty
obsahu purinů v některých druzích potravin (mg/100g) Maso
a uzeniny - hovězí 40, telecí 48, vepřové 48, skopové,
46, kuřecí 40, králičí 38, zvěřina 35-39, šunka 24, anglická
slanina 25 Ryby
- kapr 54, losos 22, sardinky 120, štika 48, pstruh 56,
sleď 69 Vnitřnosti
- játra 95, ledvinky 80, jazyk 55, brzlík telecí 400 Ovoce
- borůvky 2, hrušky 1, jablka, 1, jahody 5, meruňky 0,
švestky 1, pomeranče 1, hroznové víno 1 Mléčné
výrobky - mléko 1, vejce 2 Ořechy
a kakao - kakaový prášek 1900, lískové ořechy 10,
vlašské ořechy 8 Pečivo
- celozrnný chléb 14, bílé pečivo 8, ovesné vločky
30, žitná a pšeničná mouka 0 Zelenina
a luštěniny - brambory 6, čočka 70, reveň 4, rajčata
4, pór 3, okurky 3, mrkev 2, hrách 45, celer 10, cibule 1,
fazolové lusky 5, hrášek 80, kapusta 6, květák 10, chřest 14,
ředkvičky 6, řepa červená 5, zelí 5-8, špenát 23, hlávkový
salát 5 DNA – DIETA NA DNU
Dna se prvotně projevuje bolestí v kloubu palce u nohy.
Dna se často vyskytuje u lidí, kteří
trpí cukrovkou a obezitou.Dna
a její léčba
Klasická
léčba tohoto onemocnění spočívá v klidu na lůžku, podávání
speciálních léků a dietě.
Dna a dieta
Pro dietu na dnu, platí několik základních
pravidel :
Potraviny
vhodné při dně:
Potraviny
nevhodné při dně
Hodnoty
purinů jsou převzaty z Oddělení klinické výživy Fakultní
Thomayerovy nemocnice v Praze.