LEDVINOVÁ DIETA
Ledvinová dieta u pacientů bez dialyzační léčby U tohoto stupně poškození funkcí ledvin se dietní opatření týká omezení spotřeby bílkovin ve stravě. Jde především o vyloučení masa a mléčných výrobků z jídelníčku. Dodržování této ledvinové diety by mělo vést ke: Ledvinová dieta pro dialyzované pacienty Příznaky nedostatečné funkce ledvinLEDVINOVÁ DIETA
Další důležitou funkcí ledvin je udržování stálé hladinu vody a minerálů v organismu. Ledviny rovněžprodukují hormony nezbytné pro normální tvorbu červených krvinek v kostní dřeni a hormony důležité pro kostní metabolismus.
Porucha funkce ledvin vede často k poškození mnoha různých buněk. Neléčené a dlouhotrvající selhání ledvin je dokonce neslučitelné se životem.
Preventivní opatření proti vzniku onemocnění ledvin
Mnoho onemocnění ledvin je vrozených a jejich vzniku nelze zabránit. Dodržováním zásad zdravého způsobu života lze částečně ovlivnit, aby vaše ledviny fungovaly správně během celého života.
Prevence onemocnění funkce ledvin:
Tyto preventivní zásady jsou nezbytné pro správné fungování ledvin. V rámci preventivních kontrol u lékaře je nutné soustředit se na vyšetření krevního tlaku, hodnot cukru a tuků v těle a vyšetření moče.
Co je ledvinová dieta a kdy ji dodržovat
Ledvinová dieta je předepisována pacientům, u kterých došlo vlivem nejrůznějších nemocí ke zhoršení funkce ledvin. Dietní režim u nemocí ledvin se liší v závislosti na aktuálním stupni snížení ledvinových funkcí.
Aby omezením přísunu bílkovin nedošlo ke zhoršení stavu výživy a následně i zdravotního stavu pacienta, je nutné zajistit dostatečný přísun energie z jiných potravinových zdrojů (tuky a cukry).
Tato ledvinová dieta se zcela liší od diety pacientů, kteří nejsou léčeni dialýzou.
Jedním z hlavních příznaků nedostatečné funkce ledvin je zvyšování hladiny fosforu v krvi. Velké množství fosforu v těle škodí kostem a podílí se i na vzniku mnoha dalších onemocnění. Mezi potraviny bohaté na fosfor a tak zcela nevhodné ke konzumaci patří tavené sýry a mléčné výrobky, oříšky, kakao, pivo a kola.
Ledviny jsou rovněž hlavním orgánem pro vylučování draslíku z těla. U snížené funkce ledvin, tak dochází kezvyšování hladiny draslíku v těle. Mezi potraviny obsahující velké množství draslíku, tedy potraviny nevhodnépři nedostatečné funkci ledvin, patří ovoce a zelenina, oříšky, ovocné šťávy a sušené plody ovoce.
Dodržování ledvinové diety s vyloučením zcela nevhodných potraviny z vašeho jídelníčku, by mělo vést ke:
Ledvinová dieta je u pacientů s onemocněním ledvin nedílnou součástí léčby. V zájmu každého pacienta s omezenou funkcí ledvin proto je, aby tato dietní opatření striktně dodržoval.
Individuální ledvinovou dietu vám, na základě stavu poškození funkce ledvin, sestaví specializovaná dietní sestra v příslušném dialyzačním středisku.
