STÉVIE - CUKR
Cukr je z pohledu přírodní medicíny označován za "bílý jed. Umělá sladidla mají také hroznou pověst. Co nám zbývá, když bez sladké chuti nelze existovat podobně jako nelze žít bez soli? Hlavně v Japonsku a Americe se již po desetiletí používá jako nízkokalorické sladidlo rostlina Stevia Reabaudiana, neboli Stévie sladká. Stačí lístek a čaj je příjemně sladký, bez oné nepříjemné pachuti umělých sladidel. Samé výhody ... Stévie obsahuje glykosidy steviosidy, které jsou 200-300x sladší než cukr. Dobře se rozpouštějí ve vodě a odolávají i vysokým teplotám (až 270°C), takže lze stévií sladit jak studené, tak teplé nápoje a pokrmy. Tradiční přírodní medicína domorodého obyvatelstva Paraguaye a Brazílie používá stévii i proti vysokému tlaku, únavě, depresím, infekcím, ke snížení kyselosti moči a ke zlepšení trávení. Rozšiřuje cévy, snižuje krevní cukr, má močopudné účinky. Z dalších efektů se deklarují antibakteriální, antifungální, antivirové a protizánětlivé. Hrajeme na Indiány ! Jako sladidlo je stévie vhodná jak pro diabetiky, tak pro všechny, kteří chtějí svou váhu udržet na uzdě. Právě teď je ideální doba, kdy si vysadit stévii přímo doma - na parapetu nebo na balkóně. Umělá sladidla se využívají zcela běžně i v potravinářství, kde se jimi sladí např. žvýkačky či dietní potraviny. Nejčastěji používané sladidlo aspartam je nejen zdraví škodlivé, ale dokonce podporuje ukládání tuků v těle. Aspartam je ta ké velmi nebezpečný pro lidi trpící fenylketonurií. Ke slazení používají paraguayští indiáni přímo sušené lístky nebo jejich drť. Bylinu povaří s čajem nebo se zamýšleným nápojem (případně ji předem svaří s vodou, čímž získají sladkou tekutinu, kterou lze využít ke slazení). Pořád k dispozici K domácímu pěstování se nejlépe hodí stévie víceletá. Na podmínky není náročná a zaručeně zdravé sladidlo můžete mít kdykoliv po ruce. Přes celé léto vydrží bez problémů v truhlíku na balkóně a s prvními mrazíky je vhodné přenést její pěstování za okno vašeho obýváku. A jak ji použít? Stačí jen utrhnout pár lístků a vložit je do čaje či kávy. Stejně tak můžete osladit i jakékoliv jiné pokrmy. autor: uzi Převzato z : http://zdravi.centrum.cz/prirodni-medicina/2010/4/23/clanky/zapomente-na-umela-sladidla-je-tu-stevie/ SUGAR - BABY (Stevia rebaudiana)Zapomeňte na umělá sladidla. Je tu stévie!
Domácí pěstování
- víceletá bylina z čeledi hvězdnicovitých
- pochází z Brazílie a Paraguaye, kde byla používána jako přírodní sladidlo
- je zcela nekalorická
- je mnohonásobně sladší než cukr, bývá označována jako sladká tráva
- není mrazuvzdorná, v našich podmínkách se pěstuje v nádobách jako víceletá rostlina, ve skleníku, nebo celoročně v bytě
- na léto lze rostlinu zapustit i s květináčem do záhonu
- lze ji také vysazovat předpěstovanou na venkovní slunné až polostinné, teplé stanoviště
- venkovní výsadbu provádějte až bezpečně po jarních mrazících
-
daří se jí v hlinitopísčitých půdách s dostatkem vzduchu a vody, s
půdní reakcí kyselou až neutrální (pH6,5 – 7,5) a menším množstvím
organických látek
- koření mělce a pouze kořeny neobsahují sladké látky
- stříhat lze rostlinu před květem, nebo zkrátit při výšce do 40cm asi na polovinu
- bohatě se větví a snadno znovu obrůstá
- na zimu ji opadá většina listů a přezimuje pouze kořenový bal zasazený do mírně vlhkého substrátu
- přezimuje při teplotách 5 – 10°C a velmi omezené zálivce(pouze tak, aby zůstal substrát vlhký)
- množí se vegetativně – řízkováním, dělením rostliny, nebo pomocí odnoží
-
rostlina získává svojí sladkou chuť působením slunečního záření s
prodlužujícím se dnem, při pěstování jako pokojové rostliny je vhodné
umístění na jižním okně